fbpx
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

HAASTAVA JULKISIVUKORJAUS

Vuosina 1936 ja -38 rakennettu vaasalainen puukerrostalokiinteistö kokee täydellisen kasvojenkohotuksen. Julkisivu ja katto uusitaan ja ikkunat sekä ovet kunnostetaan alkuperäiseen kuntoon.

As. Oy Wolffintie 17 on Vaasan Palosaaressa sijaitseva, kaksikerroksisista rakennuksista koostuva 12 asunnon asuinkiinteistö. Sen rauhallisella, vehreällä sisäpihalla voi hyvin kuvitella solahtavansa 30-luvun suomalaisen elokuvan tunnelmaan. Kiinteistö on kerrassaan hurmaava, mutta oli ennen peruskorjausta päässyt jo varsin huonoon kuntoon.
Monissa sen 38-50 m²:n kokoisissa asunnoissa asuu opiskelijoita, mutta myös asuntojen omistajia.

Keväällä 2013 käynnistynyt peruskorjaus käynnistettiin kreivin aikaan. – Tarkoituksena oli kunnostaa ulkoapäin jo hyvin rapistuneeseen rakennukseen näyttävät ja ehjät kodit, kertoo vuonna 2010 kiinteistön isännöitsijänä aloittanut Tapio Lehtimäki.

Ennen julkisivuremonttia kiinteistössä oli toteutettu putkiremontti vuonna 2006 ja sähköt uusittiin vuonna 2012.

Kukaan ei halua historiallisesti arvokkaan kiinteistön rapistuvan käyttökelvottomaksi. Apua ja neuvoja arvokkaan rakennuskokonaisuuden kunnostamiseksi saatiin Pohjanmaan maakuntamuseolta.

Arvokiinteistö ja -miljöö

Rakennustutkija Magdalena Lindroos on perehtynyt As. Oy Wolffintie 17:ään. Hän kertoo, että katurakennus rakennettiin vuonna 1936 Emil Nabbin piirustusten mukaan. Siinä on satulakatto, jossa on taitekattoiset poikkipäädyt kadun puolella sekä porraskäytävä pihan puolella. Kaksikerroksisessa piharakennuksessa on aumakatto ja talo on rakennettu John Klubbin piirustusten mukaan vuonna 1938. Vaasan rakennusperinneselvityksessä vuodelta 2000 rakennukset on todettu rakennustaiteellisesti arvokkaaksi ja miljööarvoltaan merkittäväksi kohteeksi. Toimenpidesuosituksena selvityksessä esitetään, että kohteen säilyttämisen tai käytön kannalta tarpeelliset muutokset sallitaan.

– Rakennukset edustavat tyypillistä puufunkistyyliä, julkisivultaan pelkistettyä työläiskaupunginosan puutaloarkkitehtuuria. Kiinteistö on myös säilynyt varsin hyvin alkuperäisen luonteensa mukaisena, joten se on myös miljööarvoltaan merkittävä, Lindroos jatkaa.

As. Oy Wolffintie 17:ää ei ole suojeltu kaavassa, sillä alueen asemakaava on vuodelta 1986 ja jo vanhentunut.

Maakuntamuseossa As. Oy Wolffintie 17:n julkisivujen peruskorjaukseen perehdyttiin huolella. –Katon on oltava kunnossa. Jos katto vuotaa, koko rakennus voi vaurioitua nopeasti. On myös hyvä, että uusi katto on toiminnallisesti turvallinen, Lindroos sanoo.

Arvokohteiden julkisivumateriaalien uusimisessa maakuntamuseo kehottaa varovaisuuteen.  Vanhojen julkisivupaneeleiden myötä menetetään aina jotain alkuperäistä. Lisäeristämistä suunniteltaessa kannattaa selvittää, mistä kylmyyden tunne johtuu. Rakenteet on saatava tiiviimmiksi. Seinien kautta talon lämmöstä karkaa vain pieni osa. Yläpohjassa lisäeristys kannattaa lähes aina, Lindroos sanoo.

– Kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia tavanomaiset energiatehokkuusvaatimukset eivät koske.

Vaativa urakka

Wolffintie 17:n julkisivuremontti on varsin mittava. Vanha, alkuperäinen konesaumapeltikatto oli vuotanut jo pahasti, joten katto oli uusittava. Rakennusten puuverhouksessa sekä ikkunan pokissa oli lahovaurioita. Julkisivun lämmöneristyksen tasossa oli myös toivomisen varaa. Kun huonokuntoiseksi todettu verhous päätettiin uusia, myös lisälämmöneristys oli mahdollista toteuttaa samalla.

Haastavaan urakkaan pyydettiin tarjouksia ja niitä myös saatiin – monen tasoisia. Osa tarjouksista ei varsinaisesti vastannut tarjouspyyntöä. – Urakkaan valittiin Suomen KattoCenter, sillä sen tarjouksessa hinta/laatusuhde oli kohdallaan, Lehtimäki kertoo.

Jos kohteen haastavuus hirvitti yrityksen Vaasan toimipisteen vetäjää Markus Saarta, hän käänsi sen edukseen: – Kun näin monipuolisesti haasteellisesta kohteesta selviää kunnialla, uskaltaa lähteä kunnostamaan mitä vain, hän nauraa.

Komeaa konesaumaa

Liikkeelle lähdettiin kiireellisimmästä osasta. Kattoremontti toteutettiin vanhaa rakennetta kunnioittaen, mutta uusimmalla ja turvallisimmalla tekniikalla.

Konesauma- tai rivipeltikate on tuttu monien arvorakennusten katoilta. Se voidaan valmistaa arvokkaasta kuparista, alumiinista mutta yleisimmin kuumasinkitystä ja pinnoitetusta teräsohutlevystä. Se rakennetaan paikan päällä määrämittoihin leikatuista levyistä, jotka liitetään toisiinsa pysty- ja/tai hakasaumoin. Konesaumapeltikate asennetaan umpilaidoituksen päälle. Aluskatteena suositellaan käytettäväksi bitumialuskermiä, joka suojaa rakenteita kondenssi- ja vuotovesiltä ja toimii myös työaikaisena suojauksena.

Konesaumapeltikaton asentaminen on ammattitaitoa vaativa laji eikä kattopeltiseppiä maastamme löydy liikaa. Wolffintie 17:n vanha konesaumapeltikatto purettiin, kattorakenteen kosteusvauriot korjattiin ja uuden Weckmanin konesaumapeltikaton alle asennettiin aluskate sekä toimivat tuuletusraot.

Uuden veroinen julkisivu

Julkisivuremontti tarjoaa mahdollisuuden samalla parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja asumismukavuutta. Usein julkisivuun asennetaan lisäeristyskerros ja ikkunat sekä ovet vaihdetaan energiatehokkaampiin malleihin. Turvallisin tapa rakenteiden lisäeristämiseen on tehdä se ulkoapäin. Näin vanha rakenne jää lämpimämpään tilaan ja pääsee kuivumaan, lisäksi mahdolliset kylmäsillat saadaan katkaistua.

Suojellun rakennuksen kohdalla joudutaan punnitsemaan rakenteisiin ja ulkonäköön vaikuttavia töitä huolella. Jos ikkunoita ei lisälämmöneristyksen yhteydessä siirrettäisi ulospäin, uusi, aikaisempaa paksumpi julkisivu jättäisi vanhat ikkunat syvälle rakenteen sisään. Maakuntamuseon neuvosta Wolffintie 17:n kauniit vanhat ruutuikkunat sekä ovet kunnostetaan ja siirretään uuteen tasoon.

Lämmöneristyskerrokseksi rakenteeseen asennettiin ISOVER RKL-31 FACADE:a, joka on paitsi julkisivueriste, myös tuulensuojalevy, joten se parantaa rakenteen tiiveyttä ja palamattomana myös rakenteen paloturvallisuutta. Eristeen lämmöneristävyysarvo on 0,031 W/mK.

Uusi julkisivuverhous toteutettiin Us Wood Oy:n valmiiksi maalatuista ulkoverhouspaneeleista. Ne valmistetaan kuusipuun pituuspaketoidusta ja keinokuivatusta sydäntavarasta. Sydänpuun kestävyys ympäristön rasituksia vastaan on pintapuuta huomattavasti parempi. Käyttöpinta on hienosahattu, joten maali tarttuu siihen hyvin. Paneeleilla on 10 vuoden takuu.

Osin pahasti halkeilleet kivijalat paikataan ja korotetaan uuden julkisivun tasoon. Lämmöneristyskerroksen päälle asennetaan rappauslevy, jonka päälle tulee lopullinen rappaus. – Helpolla ei päästä siinäkään: 400 metrin matkalta kivijalka joudutaan myös sitomaan, jotta se ylipäätään pysyy kasassa, Lehtimäki kertoo.

Kokonaisuudessaan Wolffintie 17:n julkisivuremontti tulee maksamaan 320 000 €. Se on hyvin käytetty summa, sillä sen ansiosta niin asukkaat kuin ohikulkijatkin pääsevät nauttimaan viehättävästä menneen maailman tunnelmasta vielä vuosikymmenten ajan vastaisuudessakin.

Katso video
Katso video

Pyydä tarjous kattoremontista

Miten valita oikea katto?

Katon kaltevuus vaikuttaa kattomateriaalin ja -profiilin valintaan.