fbpx
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Omakotitalon vuotava katto

Vuotava katto

Katto suojaa taloasi sateelta, lumelta ja tuulelta. Se pitää rakenteet ja eristeet kuivina sekä lämmön sisällä. Siksi katon kunnosta on pidettävä erityisen hyvää huolta. Mutta mitä tehdä, kun katto vuotaa? Vuotava katto voi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja, mutta onneksi oikeilla toimenpiteillä vuotokohdat huomataan riittävän aikaisin, ja vahingot saadaan minimoitua. Säännölliset tarkastukset, puhtaat rännit ja katon huolellinen ylläpito ennaltaehkäisevät kattovuotoja ja niiden aiheuttamia ongelmia.

Vuotava katto voi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja rakennukselle etenkin, jos vuotokohtia ei huomata ajoissa. Vuotokohdista talon rakenteisiin ja eristeisiin hiljalleen valuva vesi voi pahimmillaan johtaa lahoamiseen, homeen kasvuun ja muihin vakaviin vaurioihin.

Katto toimii myös talon eristeenä. Ehjä katto pitää lämmön sisällä talvella ja kesällä se pitää talon viileänä estämällä liiallisen lämmön pääsyn rakennukseen. Vaurioitunut katto päästää lämmön talvella harakoille ja johtaa korkeampiin lämmitys- ja jäähdytyskustannuksiin.

Oikeilla toimenpiteillä vuotokohdat huomataan riittävän aikaisin, ja vahingot saadaan minimoitua.

Jos katto vuotaa, toimi näin:

Ota yhteys ammattilaiseen — eli Suomen KattoCenteriin

Kattovuodon havaittuasi tai sitä epäillessäsi, ota viipymättä yhteys kattoalan ammattilaiseen. Jos katto alkaa vuotamaan, se voi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja. Meillä Suomen KattoCenterillä on parhaat edellytykset vahingon laajuuden arvioimiseen ja tarvittavien korjaustoimenpiteiden suorittamiseen. Ammattitaitoinen tiimimme on koulutettu tunnistamaan ja korjaamaan erilaisia kattovuotoja nopeasti ja tehokkaasti.

Kattoasiantuntijoillamme on laaja kokemus erilaisten kattojen korjauksista ja huolloista. He osaavat käsitellä erilaisia materiaaleja ja korjata erilaisia vuotokohtia.

Ohessa muutama yleisin syy, miksi katto vuotaa:

  1. Katemateriaalin vauriot: Rankkasateet, lumikuorma tai putoavat oksat voivat vaurioittaa kattotiiliä tai -levyjä. Vesi pääsee tunkeutumaan vaurioituneen kohdan läpi.
  2. Liitoskohdat: Kattorakenteissa olevat liitoskohdat, kuten saumat ja reunat, voivat ajan myötä heikentyä ja altistaa veden pääsyn rakenteisiin.
  3. Läpiviennit: Hormien ja ilmanvaihtoputkien läpivientejä varten kattoon tehtävät reiät voivat olla alttiita vuodoille, jos tiivistys ei ole riittävä tai materiaalit ovat kuluneet.
  4. Huonot tiivistykset: Tiivistysaineet heikentyvät vuosien saatossa. Vuotavat tiivisteet mahdollistavat veden valumisen rakenteisiin.
  5. Rännit ja sadevesijärjestelmät: Tukkeutuneet tai vaurioituneet rännit ja sadevesijärjestelmät voivat estää veden virtauksen pois katolta ja aiheuttaa ylimääräistä painetta, mikä voi johtaa vuotoihin.
  6. Katon ikääntyminen: Vanhemmat katot ovat alttiimpia vuodoille. Katemateriaalit ja tiivisteet heikentyvät ajan saatossa niiden altistuessa sääolosuhteille.
  7. Mekaaniset vauriot: Esimerkiksi myrsky voi heittää oksia tai muita esineitä katolle. Nämä saattavat vaurioittaa kattoa ja aiheuttaa vuotoja.
  8. Huoltojen laiminlyönti: Säännöllisen huollon ja tarkastusten puute voi johtaa piilevien ongelmien pahenemiseen, mikä voi lopulta aiheuttaa vuotoja.
  9. Väärin asennetut tai korjatut osat: Ammattitaidottomasti tehty asennus tai korjaus voi heikentää kattorakenteita ja aiheuttaa vuotoja.

Paras tapa ehkäistä kattovuotoja on tarkastaa katon kunto säännöllisesti, mielellään kaksi kertaa vuodessa

Keväällä lumien sulaessa, jolloin vuotokohtia on helppo havaita, sekä syksyllä ennen lumien tuloa, jotta varmistetaan katon kestävyys talven yli. 

Tarkistusta tehdessä katolta etsitään vaurioituneita tai irronneita tiiliä, halkeamia, tiivistysongelmia ja muita mahdollisia vuodon lähteitä. Pienet ongelmat täytyy korjata välittömästi, ennen kuin ne pahenevat ja johtavat vuotoihin.

Vaihtoehtoisesti voit ulkoistaa kattotarkastukset meille. Kokeneet ammattilaisemme voivat havaita myös sellaisia piileviä ongelmia, jotka ovat vaikeammin huomattavissa. Autamme asiakkaitamme ennaltaehkäisemään kattovuotoja säännöllisten tarkastusten ja huoltotoimenpiteiden avulla. Säännöllisellä huollolla minimoimme tulevat kattovuodot ja muut ongelmat ja varmistamme, että katto kestää ja pysyy ehjänä.

Katto on yksi talon eristeistä

Katto toimii myös talon eristeenä. Ehjä katto pitää lämmön sisällä talvella, ja kesällä se pitää talon viileänä estämällä liiallisen lämmön pääsyn rakennukseen. Vaurioitunut katto päästää lämmön talvella harakoille ja johtaa korkeampiin lämmitys- ja jäähdytyskustannuksiin.

Oikeilla toimenpiteillä myös vuotokohdat huomataan riittävän aikaisin, ja vahingot saadaan minimoitua.

Huolehdi sadevesijärjestelmästä

Toimiva sadevesijärjestelmä on katon kunnon A ja O. Toimiva sadevesijärjestelmä ohjaa veden pois katolta ja rakennuksen ympäriltä. Tästä syystä rännien puhdistus ja niiden kunnon tarkastaminen on tehtävä säännöllisesti. Samalla kannattaa varmistaa, että rännien poistoputket ohjaavat veden viemärijärjestelmään tai riittävän kauas rakennuksesta.

Meidän kauttamme hoidat myös asianmukaiset sadevesijärjestelmät katollesi.

Vuotava katto

Ota yhteyttä

Kun katto vuotaa, älä jää yksin ongelman kanssa – vuotava katto vaatii nopeaa toimintaa. Ota yhteyttä ja anna ammattilaistemme hoitaa kattosi kunto kuntoon – nopeasti ja luotettavasti.

Milloin on oikea aika kattoremontille?

Katon vaihtamisen tarve voi riippua monista tekijöistä, ja on suositeltavaa tehdä säännöllisiä tarkastuksia pitääksesi kattosi kunnossa. Seuraavassa on joitakin merkkejä, jotka voivat viitata siihen, että katon vaihtaminen voi olla tarpeen:

Vuodot ja vesivahingot: 

Jos huomaat katon vuotavan tai havaitset vesivahinkoja sisätiloissa, se voi olla merkki siitä, että katto on vaurioitunut ja vaatii huomiota. Vuodot voivat aiheuttaa laajoja vahinkoja rakenteille ja sisätiloille.

Katon ikä:

Kattomateriaalista ja sijainnista riippuen katto on suunniteltu kestämään tietyn ajan. Esimerkiksi pelti- tai huopakattojen tyypillinen elinikä voi olla noin 20–30 vuotta, kun taas tiilikatot voivat kestää kauemmin. Jos kattosi on lähestymässä tai ylittänyt suositellun käyttöiän, harkitse sen vaihtamista.

Homeen tai sammaleen kasvu: 

Homeen tai sammaleen kasvu voi olla merkki kosteudesta tai heikentyneestä kattopinnoitteesta. Mikäli huomaat katossasi sammaleen kasvua, on suotavaa kartoittaa katon kunto.

Kattoremontin hinta

Kattoremontti on iso investointi, ja siksi asiakkaat haluavat kilpailuttaa kattoremontin tekijöitä. Tarjousten vertailu ei kuitenkaan aina ole helppoa. Vaikka hinta onkin monesti tärkeä tekijä, vielä tärkeämpää on ymmärtää, mitä hinnan takana todella on.

Mistä kattoremontin hinta muodostuu?

Uuden katon hinta riippuu monista tekijöistä, kuten katon koosta ja muodosta, sen kaltevuudesta, rakennuksen korkeudesta, käytetystä katemateriaalista, asiakkaan toivomista lisävarusteista sekä purkamiseen ja asennukseen kuluvasta ajasta. Kattoremonttia tehdessä on hyvä myös varmistaa rakennusmääräysten edellyttämät luvat. Jos remontille tarvitaan viranomaisten lupia, se saattaa nostaa remontin hintaa.

Pyydä tarjous kattoremontista

Miten valita oikea katto?

Katon kaltevuus vaikuttaa kattomateriaalin ja -profiilin valintaan.