fbpx
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kattomateriaalin valinnalla on merkitystä

Katon materiaalia valittaessa kannattaa miettiä, minkälaisen katon haluaa – esimerkiksi kestävän, huolettoman, perinteisen vai nykyaikaisen. Katon väri- ja profiilivalinnoilla on myös suurta vaikutusta talon ulkonäköön. Väriä ja profiilia vaihtamalla, talon saa joko erottumaan ympäröivistä rakennuksista tai sulautumaan ympäristöönsä. On myös hyvä muistaa, että katon valintaan vaikuttavat myös mahdolliset ennalta määritellyt kaavamääräykset.

Katon kaltevuus ja materiaalin hinta

Katon kaltevuus vaikuttaa siihen, mitä materiaaleja on mahdollista käyttää, mutta myös hinnalla on usealle väliä. Esimerkiksi 160 m2 :n katossa hinta eri materiaalien ja toimitussisällön välillä voi olla jopa 8000 euroa. Jyrkkä kaltevuus lisää rakennuskustannuksia, esimerkiksi upea  ja monimuotoinen mansardikatto on luontaisesti kustannuksiltaan korkeampi.

Mikäli katon kaltevuus on jo tiedossa: Testaa, mitkä kattomateriaalit sinun katolle sopivat


Jos kattosi kaltevuus on yli 18 astetta niin katollesi käy kaikki materiaalit

Miksi katon kaltevuus täytyy tietää?

Kun rakennusta suunnitellaan, on katto yksi tärkeimmistä pilareista. Kun suunnitellaan rakennuksen kattoa, yksi keskeisimmistä asioista on katon kaltevuus. Katon kaltevuudella on merkittävä vaikutus moniin seikkoihin, kuten veden virtaukseen ja katon rakenteeseen. Tarpeeseen suunniteltu kaltevuuden valinta on ulkonäön lisäksi erittäin olennaista katon asianmukaisen toiminnan ja pitkäikäisyyden kannalta.

Katon kaltevuus määrittää, miten tehokkaasti sadevedet valuvat pois katolta. Liian matala kaltevuus voi johtaa veden kertymiseen ja mahdollisesti vesivahinkoihin, kuten vuotamiseen tai kosteusvaurioihin. 

Lisäksi katon kaltevuus vaikuttaa siihen, millaisia materiaaleja voidaan käyttää katteen päällysteenä. Tietyt materiaalit, kuten tiili, saattaa vaatia tietynlaisen kaltevuuden toimiakseen tehokkaasti ja kestääkseen kauemmin. Peltikatto taas soveltuu lähes kaikkiin muihin kattomalleihin, paitsi täysin tasakattoisiin taloihin. Huopakatto puolestaan sopii kaikenlaisille katoille kaltevuudesta riippumatta. Tämä on tärkeä harkittava tekijä katon suunnittelussa ja rakentamisessa.

Katon kaltevuuden merkityksen ymmärtäminen auttaa varmistamaan, että katto toimii optimaalisesti ja kestää vuosia ilman merkittäviä ongelmia. Se on yksi niistä teknisistä näkökohdista rakentamisessa, jotka eivät välttämättä ole näkyvillä päällepäin, mutta ovat silti ratkaisevan tärkeitä rakennuksen kokonaiskestävyyden kannalta.

Etkö ole varma, mikä on kattosi kaltevuus? Tutustu kätevään kaltevuuslaskuriin.

Miten valita kattomateriaali?

Onko rakennuttaminen edessä? Valittaessa oikeaa kattoa rakennukseen on monia tekijöitä, jotka on otettava huomioon. Yksi keskeisimmistä tekijöistä on katon kaltevuus, joka vaikuttaa suoraan siihen, millaisia kattomateriaaleja voidaan käyttää ja miten hyvin katto toimii eri olosuhteissa.

RAKENNUKSEN SIJAINTI JA ILMASTO​

vaikuttavat merkittävästi katon kaltevuuden valintaan. Alueilla, joilla sataa paljon tai on voimakkaita tuulia, jyrkemmät katot voivat olla suositeltavia paremman vedenpoiston ja tuulenkestävyyden vuoksi. Toisaalta alueilla, joilla on vähemmän sateita tai matalampia lämpötiloja, matalammat katot voivat olla sopivampia.

RAKENNUKSEN TYYPPI JA KÄYTTÖTARKOITUS​

vaikuttavat myös katon kaltevuuden valintaan. Esimerkiksi omakotitaloissa voidaan usein nähdä jyrkempiä kattoja, kun taas teollisuusrakennuksissa ja varastoissa saatetaan suosia matalampia kaltevuuksia taloudellisista syistä.

VISUAALISET JA ESTEETTISET TEKIJÄT​

voivat myös vaikuttaa katon kaltevuuden valintaan. Joillekin rakennuksille halutaan antaa tietty ulkonäkö tai tyyli, joka voi vaatia tietynlaista kattoa. Esimerkiksi perinteisemmät talot saattavat suosia harjakattoja, kun taas moderneissa rakennuksissa pulpettikatot voivat olla suositumpia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että oikean katon valinta riippuu monista eri tekijöistä, ja katon kaltevuus on yksi keskeisimmistä harkittavista seikoista. On tärkeää punnita eri vaihtoehtoja huolellisesti ja ottaa huomioon rakennuksen tarpeet ja ympäristötekijät ennen päätöksen tekemistä.

Pulpettikaton kaltevuus

Pulpettikatto on katto, joka koostuu yhdestä kaltevasta pinnasta. Tämä kattotyyppi eroaa perinteisistä harjakatoista, joissa on kaksi kaltevaa pintaa, jotka kohtaavat harjanteella. Pulpettikatot ovat yleensä suositumpia moderneissa ja minimalistisissa rakennuksissa, ja ne tarjoavat tyylikkään ulkonäön sekä hyödyntävät tilaa tehokkaasti.

Pulpettikaton kaltevuus vaihtelee rakennuksen tarpeiden ja tyylin mukaan. Yleisesti ottaen pulpettikaton kaltevuus voi olla melko jyrkkä, mikä auttaa veden virtausta ja ehkäisee veden kertymistä. Tämä on erityisen tärkeää alueilla, joilla sataa paljon tai on runsaasti lumisateita.

Pulpettikaton kaltevuus voi vaihdella myös rakennuksen ulkonäön ja tyylin mukaan. Joissakin tapauksissa halutaan korostaa katon kaltevuutta ja antaa rakennukselle moderni ja tyylikäs ulkonäkö. Toisissa tapauksissa voidaan suosia matalampaa kaltevuutta, joka antaa rakennukselle hillitymmän ja tasapainoisemman ilmeen.

Kokonaisuudessaan pulpettikaton kaltevuus on tärkeä tekijä sekä rakenteellisesti että esteettisesti. On tärkeää harkita huolellisesti rakennuksen tarpeita ja ulkonäkövaatimuksia valittaessa oikeaa kaltevuutta pulpettikatolle.

Peltikaton kaltevuus

Peltikatto on yksi yleisimmistä ja suosituimmista kattotyypeistä monissa eri rakennustyyleissä. Peltikaton kaltevuus on ratkaisevan tärkeä tekijä sen toiminnan kannalta, ja se vaikuttaa siihen, miten hyvin katto kestää sääolosuhteita ja miten tehokkaasti se poistaa vettä.

Liian matala kaltevuus voi johtaa veden kertymiseen ja mahdollisiin vuotoihin, kun taas liian jyrkkä kaltevuus voi olla tarpeeton ja lisätä kustannuksia. Siksi on tärkeää valita oikea kaltevuus peltikatolle ottaen huomioon paikalliset sääolosuhteet ja rakennuksen tarpeet.

Peltikatot ovat yleensä kestäviä ja kestäviä, ja niitä voidaan käyttää monenlaisissa rakennuksissa. Peltikaton kaltevuuden huolellinen suunnittelu ja asennus ovat kriittisiä sen varmistamiseksi, että katto toimii optimaalisesti ja kestää vuosia ilman merkittäviä ongelmia.

Yleisesti ottaen peltikaton kaltevuus vaihtelee yleensä 1:8 ja 1:12 välillä, mutta tarkemmat tiedot koskien eri peltilevyjä löydät alapuolelta. Tämä kaltevuus on usein riittävä varmistamaan, että vesi valuu tehokkaasti pois katolta ja estää veden kertymisen.

Titaani-lukkosaumakatteen (peltikatteen) vähimmäiskaltevuus on 1:8

Titaani -lukkosaumakate on kestävää, pinnoitettua 0,5 mm:n terästä. Titaani valmistetaan Weckmanin nykyaikaisimmalla lukkosaumakoneella.

Konesaumakaton vähimmäiskaltevuus on 1:10

Koska katto asennetaan aina käsityönä, se tekee siitä muita katemateriaaleja arvokkaamman. Sitä käytetään nykyisin paljon monimuotoisissa ja haastavissa katoissa sen vesitiiviyden, kauneuden ja pitkäikäisyyden takia.

  • Muotolevyt (= tiilikuviolevyt) 1:5 n.11°
  • Poimulevyt (= suorauraiset) 1:7 n.8°

Huopakaton kaltevuus

Huopakatto on perinteinen ja suosittu kattotyyppi monissa rakennuksissa, erityisesti asuinrakennuksissa ja pienemmissä rakennuksissa. Huopakaton kaltevuus on tärkeä tekijä sen toiminnan kannalta, ja se vaikuttaa siihen, miten hyvin katto poistaa vettä ja kestää sääolosuhteita.

Yleisesti ottaen huopakaton kaltevuus vaihtelee yleensä välillä 1:40 ja 1:80. Tämä tarkoittaa, että katon kaltevuus on noin yhden senttimetrin nousu jokaista 100–200 senttimetrin vaakasuoraa etäisyyttä kohti. Tämä kaltevuus on yleensä riittävä varmistamaan, että vesi valuu tehokkaasti pois katolta ja estää veden kertymisen.

Huopakaton kaltevuus on tärkeä harkittava tekijä huopakaton suunnittelussa ja asennuksessa. Liian matala kaltevuus voi johtaa veden kertymiseen ja vuotoihin, kun taas liian jyrkkä kaltevuus voi olla tarpeeton ja lisätä kustannuksia.

Huopakatot ovat yleisesti ottaen kestäviä, ja niitä voidaan käyttää monenlaisissa rakennuksissa. Huopakaton kaltevuuden huolellinen suunnittelu ja asennus ovat kriittisiä sen varmistamiseksi, että katto toimii optimaalisesti ja kestää vuosia ilman merkittäviä ongelmia.

Huopakaton kaltevuus on 1:5 tai jyrkempi

Palahuopakatto on kestävä ja helposti asennettava kattolaattakate näyttäville ja monimuotoisille katoille. Se soveltuu niin uudis- kuin korjausrakentamiseen katoille, joiden kaltevuus on 1:5 tai jyrkempi.

Tiilikaton kaltevuus alkaen 14 astetta

Tiilikatto on perinteinen, näyttävä ja kestävä kattotyyppi, jota käytetään laajasti erilaisissa rakennustyypeissä. Tiilikaton kaltevuus on olennainen tekijä sen toiminnan kannalta, ja se vaikuttaa siihen, miten hyvin katto poistaa vettä ja kestää sääolosuhteita.

Yleisesti ottaen tiilikaton kaltevuus vaihtelee yleensä välillä 1:4 ja 1:10. Tämä tarkoittaa, että katon kaltevuus on noin 2,54 senttimetrin nousu jokaista 10–25 senttimetrin vaakasuoraa etäisyyttä kohti. Tämä kaltevuus on yleensä riittävä varmistamaan, että vesi valuu tehokkaasti pois katolta ja estää veden kertymisen.

Tiilikaton kaltevuus on tärkeä harkittava tekijä tiilikaton suunnittelussa ja asennuksessa. Liian matala kaltevuus voi johtaa veden kertymiseen ja vuotoihin, kun taas liian jyrkkä kaltevuus voi olla tarpeeton ja lisätä kustannuksia.

Tiilikatot ovat yleensä kestäviä ja tukevia, ja niitä voidaan käyttää monenlaisissa rakennuksissa. Tiilikaton kaltevuuden huolellinen suunnittelu ja asennus ovat kriittisiä sen varmistamiseksi, että katto toimii optimaalisesti ja kestää vuosia ilman merkittäviä ongelmia.

Mansardikaton kaltevuus

Mansardikatto on tyylikäs ja monipuolinen kattotyyppi, joka on tunnettu jyrkästä kaltevuudestaan ja suuremmasta tilasta ullakolla. Mansardikaton kaltevuus voi vaihdella rakennuksen tarpeiden ja tyylin mukaan, ja se vaikuttaa siihen, miten hyvin katto toimii ja miten tehokkaasti se poistaa vettä.

Mansardikatto sisältää loivaa sekä jyrkkää osuutta, eli loivan osuuden pitää olla 14 astetta tai enemmän, jotta tiilikate toimii siinä.

Tämä jyrkkä kaltevuus auttaa veden virtausta ja estää veden kertymisen, mikä on erityisen tärkeää alueilla, joilla on runsaasti sateita tai lumisateita.

Mansardikaton kaltevuus on tärkeä harkittava tekijä sen suunnittelussa ja rakentamisessa. Liian matala kaltevuus voi johtaa veden kertymiseen ja mahdollisiin vuotoihin, kun taas liian jyrkkä kaltevuus voi olla tarpeeton ja lisätä kustannuksia.

Mansardikatot ovat yleensä suosittuja vanhemmissa rakennuksissa, mutta niitä voidaan käyttää myös modernissa arkkitehtuurissa antamaan rakennukselle tyylikäs ja omaperäinen ilme. Mansardikaton kaltevuuden huolellinen suunnittelu ja asennus ovat kriittisiä sen varmistamiseksi, että katto toimii optimaalisesti ja kestää vuosia ilman merkittäviä ongelmia.

Katon kaltevuus kattoremontissa

Kun suunnitellaan kattoremonttia, yksi keskeisimmistä tekijöistä on katon kaltevuus. Katon kaltevuus vaikuttaa siihen, miten hyvin katto toimii ja miten tehokkaasti se poistaa vettä. Siksi on tärkeää harkita huolellisesti katon kaltevuutta kattoremontin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Yksi yleisimmistä syistä kattoremonttiin on katon ikääntyminen ja vaurioituminen. Vanhemmat katot voivat alkaa vuotaa tai menettää tehokkuuttaan ajan mittaan, ja niiden korjaaminen tai korvaaminen uudella katolla voi olla tarpeen. Kattoremontin yhteydessä on tärkeää arvioida katon kaltevuus ja varmistaa, että se vastaa rakennuksen tarpeita ja ilmastoa.

Toinen syy kattoremonttiin voi olla halu päivittää rakennuksen ulkonäköä tai parantaa sen energiatehokkuutta. Uudemmat kattomateriaalit ja -tekniikat voivat tarjota paremman eristyksen ja kestävyyden sekä mahdollisesti alentaa energiakustannuksia. Kattoremontin yhteydessä voidaan harkita myös katon kaltevuuden muuttamista paremman toimivuuden tai esteettisen ilmeen saavuttamiseksi.

Katon kaltevuus on keskeinen tekijä kattoremontin suunnittelussa ja toteutuksessa. On tärkeää arvioida huolellisesti rakennuksen tarpeita ja tavoitteita sekä ottaa huomioon paikalliset ilmasto-olosuhteet valittaessa oikeaa kaltevuutta kattoremontille. Tämä varmistaa, että katto toimii optimaalisesti ja kestää vuosia ilman merkittäviä ongelmia.

Kattoturvatuotteet kaikille kaltevuuksille

Piipun nuohousta, lumen pudotusta, antennin asennusta – katollekin joutuu toisinaan kiipeämään ja silloin turvalliset kulkureitit ovat tarpeen. Kattoturvatuotteet ja hätäpoistumistiet on määritelty rakennusmääräyksissä, mutta niiden tärkeyteen törmää arkisissa toimissakin. Lumisena talvena kunnolliset lumiesteet varmistavat, ettei katolta putoa lunta tai jäätä kodin pihapiirissä kulkevien tai leikkivien päälle. 

Kattoturvallisuustarkastuksia saa suorittaa vain valmistajan kouluttama ja valtuuttama henkilö SFS-EN 516 mukaisesti. Valtuutettujen kattoturvatarkastajien koulutus sisältää perehdytyksen sekä nykyisiin että vanhoihin rakennusmääräyksiin kuin myös eri aikakauden ratkaisuihin, riskeihin ja puutteisiin. Tarkastajien koulutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota rakenteisiin, kiinnityksiin sekä käytettyihin materiaaleihin. Tarkastuksen jälkeen asiakas saa käyttöönsä sekä raportin kattoturvallisuuden tilasta että myös ratkaisuehdotuksen. Kattoturvallisuuden tarkastus on osa kiinteistöjen riskienhallintaa.

Miksi valita KattoCenter?

Kolme syytä valita KattoCenter

Tyytyväiset asiakkaat

Tyytyväiset asiakkaat kertovat sen, että työn lopputulos on laadukasta ja läpäisee vaativienkin asiakkaiden kriteerit.

Luotettava toimija

Suomen KattoCenter on ajan saatossa niittänyt mainetta ympäri Suomea. Luotettava kumppani on järkevä valinta projektillesi.

Laadukas lopputulos

Mikään ei ole mukavampaa kuin laadukas ja lopputulos ja tyytyväinen asiakas. Me takaamme molemmat!