fbpx
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

KAUNIS JA KESTÄVÄ

Vanhaloiden 1950-luvun keltainen talo sai arvoisensa tiilikatteen.

Orimattilalaisella pientaloalueella syksyn ruska on kauneimmillaan. Omat ja naapurin tontilta tuulen tuomat keltaiset vaahteranlehdet koristavat Tommi Vanhalan nurmikkoa. Märkiä lehtiä liimautuu piharakennuksen vanhalle sementtitiilikatolle, mutta auringonkeltaisen omakotitalon uudella kiiltävän ruskealla Ormax Protector-tiilikatolla niitä ei näy.

Betonikattotiilen kestävä pinta olikin yksi syistä, jotka saivat Vanhalat valitsemaan ekologisen ja kestävän Protecorin katolleen. Läpivärjätylle tiilelle kauniin pinnan antava erikoispinnoite
 paitsi hylkii tehokkaasti likaa ja kasvillisuutta, myös suojaa UV-säteilyltä, joten väri pysyy pitkään haalistumattomana.

Vuosi sitten remontoitu katto on kestänyt runsaslumisen talven hitustakaan kärsimättä. Itse asiassa kattotiilen pinnan kiilto sateisessa säässä jopa huijaa ohikulkijaa. – Ovat jotkut luulleet sitä pelliksikin, Tommi Vanhala naurahtaa.

Kestävää betonia

Vanhalat ostivat 1951 rakennetun omakotitalonsa kolmisen vuotta sitten. Silloin sen katolla oli vielä alkuperäiset betoni- – tai kuten niitä tavataan kutsua – sementtikattotiilet. Erityisesti maalla vanhojen ulkorakennusten ja pihasaunojen katoilla monta kymmentä vuotta vanhoja betonikattotiiliä näkee edelleen.

Betonikattotiilen valmistus alkoi Suomessa jo 1920-luvun alussa. Tarvittiin edullinen, käyttöön hyvin soveltuva ja helposti valmistettava kattomateriaali erityisesti pienemmille rakennuksille. Sotien jälkeen betonikattotiiliä valmistettiin joka puolella Suomea Mandelinin jokamiehen rakennusoppaan mukaan. Tiilet joko värjättiin sementtiin sekoitettujen kivennäisvärien avulla tai käsin valetut tiilet siveltiin tekovaiheessa väriaineella. Parhaimmillaan betonikattotiiliä valmistettiin vuosittain peräti 45 miljoonaa kappaletta – usein käsityönä. Orimattilassa kattotiiliä ryhtyi teollisesti valmistamaan Orimattilan Betoni Oy kesällä 1945. Nykyisin sen perinteitä jatkaa Monier Oy Orimattilan Pennalan tehtaallaan, jossa Ormax ja Ormax Protector –betonikattotiilet valmistetaan.

Sujuva remontti

Vanhalat olivat ajatelleet siirtää katonvaihtoa joitakin vuosia eteenpäin, mutta talven 2010-11 jäljiltä ilmeni, ettei katto ollut enää vedenpitävä. Tommi Vanhala otti yhteyttä kolmeen urakoitsijaan ja valitsi Suomen KattoCenterin edullisen ja täydellisen tarjouksen perusteella.

Työ sujui huhti-toukokuun vaihteessa 2011 kahdelta pätevältä kattoasentajalta sutjakasti viikossa. Vanha katto purettiin ja syy vuotoihin löytyi osin lahonneesta umpilaudoituksesta. Lahovaurioiden korjaamisen jälkeen katolle asennettiin uusi aluskate ja uudet kattotiilet. Urakkaan kuuluivat tikkaat ja lumieste. Samalla uusittiin myös piipun pellitys.

 

Katso video
Katso video

Pyydä tarjous kattoremontista

Miten valita oikea katto?

Katon kaltevuus vaikuttaa kattomateriaalin ja -profiilin valintaan.