fbpx
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

NÄYTTÄVÄ KATTO NÄYTTÄVÄÄN TALOON

Päivi ja Seppo Vikströmin vaikuttavan omakotitalon monimuotoinen katto remontoitiin entistä ehommaksi. Katemateriaalina pysyi hiljainen ja kestävä palahuopa.

Turkulaisen arkkitehti Ilkka Salon suunnittelema valkoinen omakotitalo monimuotoisine aumakattoineen vie ajatukset kauas Afrikkaan viime vuosisadan alun brittisiirtolaisten taloihin ja toisaalta lähemmäs – Tanskaan. – Jos asuisimme Tanskassa, tässä olisi varmaan samanmuotoinen katto, mutta oljesta toteutettuna, Seppo Vikström arvelee.

Arkkitehti Salo tunnetaan arkkitehtuuriltaan näyttävistä, persoonallisista omakotitalosuunnitelmistaan. Vikströmien talon sijainti Hollolan Isosaaressa on suorastaan kadehdittavan täydellinen. Taloa ympäröivät laajat, hyvin hoidetut nurmikentät vain vahvistavat mielleyhtymää Karen Blixenin Kenian unelmasta.

Kestävä palahuopa

Arkkitehti valitsi jo suunnitteluvaiheessa monimuotoisen harja- ja aumakaton materiaaliksi palahuovan. – Hyvin valitsi. Suomen oloissa ja jyrkällä harja- tai aumakatolla kattohuopa on toimiva ja kestävä ratkaisu. Se sopii myös talon arkkitehtuuriin erinomaisesti, Seppo Vikström toteaa. Palahuopakate asennettiin talon rakentamisen aikaan 1983-84 ja oli vuonna 2010 edelleen täysin kunnossa, joskin jo hieman sammaloitunut. Kattoremonttiin ei ryhdyttykään siksi, että kate olisi pitänyt vaihtaa.

– Halusimme poistattaa katolta 11 kattoikkunaa, Seppo Vikström kertoo. Ikkunoita oli parhaimmillaan kolmekin rinnakkain ja ne toivat valoa talon yläkerran kylpyhuoneisiin ja vaatehuoneeseen. Ongelmana oli, että lappeen suuntaisten ikkunoiden alaosasta talvisin pääsi vettä sisälle, kun alakarmiin muodostuva jääpaakku pääsi sulamaan.

Koko kattoremontista vastasi Suomen KattoCenter. Remontin yhteydessä yläkerran seiniin lisättiin eristystä ja katon tuuletusta parannettiin. Yläkerran parvekkeiden yläpuolelle rakennettiin lipat.

Pitkäikäinen ratkaisu

Vanha palahuopakate oli niin hyvässä kunnossa, että se päätettiin jättää uuden katteen alle. – Mietimme, jäisikö pinta hieman epätasaiseksi, mutta lopputulos on oikein hieno. Ratkaisu on myös hyvin turvallinen ja kestävä, sillä nyt katolla on kaksinkertainen bitumikermi, Seppo Vikström huomauttaa. Bitumikatteet soveltuvat erityisesti monimuotoisten kattojen tekemiseen helpon työstettävyytensä ja tiiviytensä vuoksi. Palahuopakatto asennetaan valmistajan kuviomalliin leikatuista bitumikermin paloista. Katelaatat kiinnitetään naulaamaan kattoon limittäin ja naulankohta peittyy päälle tulevan laatan alle. Vikströmien katto toteutettiin Icopalin Plano-kattolaatoilla.

Uuden huopakerroksen sai remontissa talon kaksikerroksisen osan hieman yli 450 neliön katto. Tasakatto-osa oli uusittu jo aikaisemmin. Päivi ja Seppo Vikström kiittävät kattoasentajien työltä. – Kesä oli helteinen ja mustalla katolla oli varmasti kovat oltavat. Olen itse naulannut laavun katon palahuovasta ja tiedän, ettei se leikkiä ole, varsinkaan korkealla työskenneltäessä, Seppo Vikström sanoo.

Uuteen kattoremonttiin Vikströmien ei tarvitse varautua pitkään aikaan. – Ei ainakaan 15 vuoteen, Seppo Vikström sanoo.

Katso video
Katso video

Pyydä tarjous kattoremontista

Miten valita oikea katto?

Katon kaltevuus vaikuttaa kattomateriaalin ja -profiilin valintaan.