fbpx
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

PUNAISEN TUVAN KAUNIS KATTO

Orimattilalainen kesämökki sai talven aikana uuden katon. Weckmanin Teräsaateli-kattoa ovat ihailleen naapuritkin.

Pirjo ja Risto Mattilan kesäpaikka Mallusjärven rantamilla on oikea vanhan ajan paratiisi. Pieni punainen mökki on rakennettu 1910-20-luvulla Pirjon isovanhempien kotitaloksi. Pirjo ja Risto nauttivat siitä nyt koko pitkän kesäkauden.

Pikkutalo on hyvin pidetty, vaikka se ehti välillä ollakin 5-6 vuotta autiona. Mattilat ovat korjailleet sitä maltillisesti. Talviasuttavaa huvilaa siitä ei ole tarkoituskaan tehdä, joten vanhoja kaksinkertaisia ikkunoita ei vaihdeta ja tuvan puutulisijat riittävät hyvin lämmitykseen kesäkaudella. – Jos haluaisimme käydä täällä talvisinkin, ainakin ylä- ja alapohjaan pitäisi lisätä eristettä, Risto Mattila arvelee.

Mattilat asuvat Lahdessa, joten mökki on mukavan pyöräilymatkan päässä. Marja- ja sienimetsät ovat vieressä ja ystäviä on helppo kutsua saunomaan.

Huopakatto uusiksi

Kodikkaan tuvan sisäkatossa näkyy pieniä kosteusvaurioita. – Katto oli tullut jo vaihtoikään. Tässä oli huopakatto ja sen alla vielä vanhat päreet. Kahden viimeisen kovan talven aikana lumet katolla olivat jäätyneet ja sulaneet vuoron perään. Katto oli jo alkanut vuotaa, Risto kertoo.

Uudeksi katoksi Mattilat halusivat näyttävän, pikkutalon tyyliin sopivan ratkaisun, jolle ei ainakaan kahteen vuosikymmeneen tarvitsisi tehdä mitään. Valinta kohdistui Weckmanin teräskatteeseen. Weckmanin Teräsaateli/1025:n väriksi valittiin tumman harmaa.

Tänä vuonna 50-vuotta täyttävä Weckman Steel Oy valmistaa teräsohutlevytuotteiden lisäksi myös teräshalleja ja traktorinperävaunuja Vierumäellä ja Iisalmessa. Sen katevalikoimassa ovat perinteinen, konesaumakatolta näyttävä Elegantti, neljä tiilikuvioitua teräsmuotolevymallia sekä poimulevyjä.

Nopea asentaa

Teräsmuotolevyt on nopea asentaa. Jollei katto ole hyvin huonossa kunnossa, vanha huopakate voidaan jättää paikalleen. Pystyrimat naulataan kattotuolien kohdalle ja uudet ruodelevyt asennetaan paikalleen. Katelevyt kiinnitetään ruodelautoihin. Lopuksi kiinnitetään tiivisteet ja listat.

Mattiloiden katon korjaus sujui talvella niin nopeasti, etteivät omistajat edes ennättäneet urakkaa katsomaan. Kaksi KattoCenterin kokenutta teräskateasentajaa hoiti homman neljässä päivässä.

– Olin aina kuvitellut, ettei kattoa pysty korjaamaan talvikaudella, mutta olinpahan väärässä, Risto Mattila nauraa.

Talvi on itse asiassa erinomaista kattokorjausaikaa. Erityisesti pienet pakkaset ovat hyödyksi, sillä silloin rakenteita kastelevista sateista ei ole pelkoa. Kattorakenteet suojataan joka tapauksessa. Talvisaikaan katontekijät on myös helppo saada paikalle juuri haluamaansa aikaan, sillä se ei ole varsinaista kattoremonttien ruuhka-aikaa.

Mattiloiden katon vuotokohta löytyi piipun juuresta. Myös räystäällä oli lahovaurioita. Kaikki vaurioituneet kohdat korjattiin ennen uuden katteen asennusta. Noin 70 m²:n kokoisen katon uusiminen lahonneiden rakenteiden purkuineen ja uusimisineen maksoi noin 7000 €.

Kauniin punainen mökki sai arvoisensa katon ja loistaa kesäauringossa kuin ahomansikka laajalla nurmikentällä. Kokonaisuus on herkullisen näköinen ja sen ovat havainneet myös naapurit. Läheinen sininen omakotitalo on jo saanut tismalleen samanlaisen katon.

Katso video
Katso video

Pyydä tarjous kattoremontista

Miten valita oikea katto?

Katon kaltevuus vaikuttaa kattomateriaalin ja -profiilin valintaan.