fbpx
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

TUUSULANHOVIN TALOT SAIVAT UUDEN ENERGIAKATOT

Ainutlaatuinen kolmikerroseristerakenne ja moderni tyylikäs lukkosaumakate Titaani uudistivat tuusulalaiset pientalot. Osakkaat ovat tyytyväisiä Suomen KattoCenterin toteuttamaan projektiin.

Tuusulan vanhan kirkon lähellä, parinsadan metrin päässä kuulun kulttuurijärven rannasta ja kivenheiton päässä 18-reikäisestä golfkentästä sijaitsee viehättävä 28 erillistalon yhtiö, jonka 1975-valmistuneeet talot ovat pian kaikki saaneet uudet tyylikkäät ja ennen kaikkea aikaisempaa huomattavasti energiatehokkaammat kattorakenteet.

Tammikuussa 2017 mittava kattoprojekti on Asunto-osakeyhtiö Tuusulanhovissa jo voiton puolella. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Pasi Kojola ja Tatu Koivunen kattoremonttia toteuttavasta Suomen KattoCenteristä kiertävät tarkastamassa aluetta varsin tyytyväisen näköisinä.

Lokakuussa 2016 alkanut urakka on edennyt hyvin aikataulussa ja säätkin ovat olleet varsin suotuisat. Kokonaan valmista pitäisi olla tammikuun lopussa. Työssä on ollut parhaimmillaan seitsemän asennusryhmää, joten valmista syntyy nopeasti.

Remontoitujen talojen ilme on muuttunut melkoisesti. – Urakkaan olisi voitu ryhtyä kyllä jo aikaisemminkin, Pasi Kojola huomauttaa jälkiviisaana. Vanhat, sammalta ja jäkälää keränneet ja harmaantuneet mineriittikateet eivät enää tehneet oikeutta viehättäville pientaloille. Uudeksi katteeksi valittu Weckmanin moderni ja jämäkkä lukkosaumakate Titaani onkin uudistanut kattoturvatuotteineen ja sadevesikouruineen rakennusten julkisivut kerralla aivan uudelle tasolle.

–Jokainen asukas onkin tietysti ollut hyvin tyytyväinen oman talonsa remonttiin, kun se on valmistunut, hän naurahtaa.

Kattoremontti oikeaan aikaan

Pasi Kojola kertoo, että kattoremonttia harkittiin yhtiössä pitkään. As. oy Tuusulanhovin kaltaisessa yhtiössä ymmärtää hyvin, että kattoremonttia harkitaan huolella. Yhtenäisellä, viehättävällä asuinalueella rakennusten arkkitehtuuriin ja julkisivun ulkoasuun kajoaminen vaikuttaa hyvin paljon myös viihtyisyyteen ja ilmapiiriin. Yhtiöön kuuluu 24 105 m2:n ja neljä suurempaa 155 m2:n taloa. Pienissä vehreissä pihoissa on myös huopakattoinen varastorakennus.

Talojen alkuperäiset, asbestia sisältäneet mineriittikatteet olivat vielä periaatteessa ehjiä.

– Keskustelimme yhtiössä pinnoittamisestakin, muttatotuushan on, että katemateriaali oli tullut teknisen käyttöikänsä päähän. Eikä pinnoittaminen olisi tuonut ratkaisua yläpohjien riittämättömään lämmöneristykseen hän huomauttaa.

Tuusulanhovin kattoremonttia lähdettiin lopulta toteuttamaan kreivin aikaan. Vaikka varsinaisten asuinrakennusten kattorakenteista ei löytynytkään purkuvaiheessa korjauksia vaatineita vaurioita, joissakin varastorakennusten kattorakenteissa oli jo pieniä lahovaurioita.

Suomen KattoCenteriin yhtiö päätyi paitsi sopivan urakkahinnan, myös luotettavien tuotteiden ja hyväksi koettujen ratkaisujen vuoksi. – Myös remontin läpimenoaika oli kilpailijoita puolet lyhyempi, Pasi Kojola huomauttaa.

Urakkaan kuului vanhan katon purku asbestityönä. Myös vanhat eristeet sekä alusrakenteet purettiin kattotuoleihin saakka. Viime vuoden alussa voimaan tullut uusi asbestilainsäädäntö muutti vaatimuksia pätevyyksistä ja työmenetelmistä pien- ja rivitalojen asbestia sisältävien kate- ja julkisivulevyjen purkamisen ja käsittelyn osalta aikaisempaa tiukemmiksi. Nykyisin asbestipurkutyöntekijöiltä edellytetään erityistä pätevyyttä. Asbestipurkujäte on myös käsiteltävä asianmukaisesti.

Energiatehokas ja hiljainen

Tuusulanhovin talojen yläpohjien lämmöneristys oli toteutettu rakennusajankohtansa määräysten mukaisesti. Vanhassa kattorakenteessa mineraalivillaa oli Pasi Kojolan mukaan vain 180 mm. Tuon ajan kattorakenteista saattoi puuttua höyrynsulku kokonaan. Näissä katoissa sellainen oli asennettu, mutta puutteelliseksi se purkuvaiheessa kuitenkin osoittautui.

–Remontoimattomista taloista lämpövuotokohdat paljastuivat pakkasella lumen sulamisena, Tatu Koivunen kertoo. Rakenne ei ollut tiivis.

Uusi kattorakenne sen sijaan on. Suomen KattoCenterin uudessa Energiakatto-rakenteessa hyödynnetään markkinoiden parhaita eristemateriaaleja tuottamaan tiivis, turvallinen, energianuuka sekä erinomaisesti ääntä eristävä kolmesta kerroksesta muodostuva yläpohjaeristys. Näin saadaan nykyajan edellytykset täyttävä yläpohjaeristysratkaisu myös vanhaan taloon.

Vanhassa rakenteessa oli hyvin puutteellinen höyrynsulku. Uudessa eristerakenteessa on alimmaisena 100 mm Kingspanin Therma TW56 Anselmi –eristettä, jolloin erillistä höyrynsulkukerrosta ei tarvita. Sen päälle on asennettu 100 mm villaeristeiden parhaaseen viiden tähden ULTRA -luokkaan lämmöneristysominaisuuksiltaan kuuluvaa ISOVER KL-33 –mineraalivillaa. Päällimmäisen eristekerroksen muodostaa ISOVER RKL-31 FACADE –tuulensuojaeriste, jonka tuulensuojapinnoite toimii samalla erinomaisena höyrynsulkuna.

Kaksinkertainen mineraalivillakerros on yläpohjarakenteessa hyödyllinen myös siksi, että talot sijaitsevat lentomelualueella. ISOVER-eristeiden hyviä ääneneristysominaisuuksia oli syytä hyödyntää.

Rakenne oli haasteellinen toteuttaa sokkeloisessa yläpohjassa, mutta juuri tällaisiin tapauksiin kolmikerrosratkaisu onkin kehitetty ja siinä sen ominaisuudet ovat parhaimmillaan.

–Uuden rakenteen eristyskyky on varmasti tuplasti aikaisempaa parempi, Pasi Kojola arvelee ja lisää, että hänen jo remontoidun talonsa yläkerta on nykyisin myös selvästi aikaisempaa lämpimämpi.

Kokonaisurakka alusta loppuun

Suomen KattoCenterin urakkaan kuului kattoremontti kokonaisuutena, joten talot saivat myös uudet kattotarvikkeet, kattoturvan ja sadevesijärjestelmät. Päätyräystäitä katoissa ei aikaisemmin ollutkaan. Varastorakennuksista purettiin pelti sekä asbestipitoinen huopa. Myös pohjarakenteet uusittiin ja asennettiin uusi huopakate.

Usein tämän kaltaisissa remonteissa päätetään parantaa myös ilmanvaihtoa. Tuusulanhovissakin oli alun perin ajatuksena investoida koneelliseen ilmanvaihtoon, mutta osakkaat halusivat lopulta kuitenkin pitäytyä painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Niinpä talojen päätyihin asennettiinkin vain korvausilmaventtiilit.

Hyvin sujuneen projektin jälkeen yhtiössä voidaan vetää henkeä. Aktiivinen porukka toteuttaa parannuksia mielellään itsekin, mutta kattoremontti sentään annettiin ammattilaisten hoidettavaksi.

Katso video
Katso video

Pyydä tarjous kattoremontista

Miten valita oikea katto?

Katon kaltevuus vaikuttaa kattomateriaalin ja -profiilin valintaan.