fbpx
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

UUSI KATTO RIVITALOYHTIÖÖN

Kesän aikana vantaalaisessa taloyhtiössä on tapahtunut melkoinen kasvojenkohotus. Vanha Vartti-kattokin vaihtui väriä myöten uuteen erinomaisesti sujuneessa kattokorjauksessa.

As. Oy Länsikielo on vuonna 1979 valmistunut, 17 asunnon hyvin hoidettu yhtiö Vantaan Rajakylässä. Se koostuu yksi- ja kaksikerroksisista rivi- ja paritaloista, joissa on 2-4 huoneen ja keittiön asuntoja. Rauhallisella pientalo-alueella sijaitsevissa rakennuksissa on vuosien mittaan toteutettu putkiremonttia lukuun ottamatta kaikki tarpeelliset peruskorjaukset. – Ja putkiremonttia ei tarvita vielä kymmeneen vuoteen, hallituksen puheenjohtaja Matti Sironen sanoo tyytyväisenä.

Rakennusten julkisivut maalattiin 1990-luvun alussa. Kaukolämpö kunnostettiin vuonna 2000. Pihat asfaltoitiin ja lämmitystolpat asennettiin vuonna 2009 ja 2011 vaihdettiin lämmityspatterit venttiileineen ja lämmitysjärjestelmä säädettiin. Sitten alkoi olla jo katon vuoro.

Kuitusementtiä katolla

Kuten niin monissa muissakin aikakautensa taloissa, As. Oy Länsikielossakin oli Vartti-katot ja ajalle tyypilliseen tapaan ne oli toteutettu ilman aluskatetta – sitä kun ei siihen aikaan vaadittu.

Vartti oli hyvin suosittu kate niin omakoti- kuin rivitaloissakin erityisesti vuosina 1973-85, jolloin sitä asennettiin keskimäärin 1,5 miljoonaa neliötä vuodessa. Kuitusementistä valmistetut, suurikokoiset Vartti-levyt olivat suosittuja, sillä keveinä ne olivat helppoja ja nopeita asentaa. Syvä aaltomuoto näytti hyvältä kaikenlaisilla harjakatoilla eikä aluskatetta tarvittu. Vanhojen Vartti-katteiden kestävyyttä lisäsi vuoteen 1988 asti niiden valmistuksessa käytetty pitkäkuituinen asbesti.

Kun aluskatteen puute alkoi asukkaita toden teolla huolestuttaa, Vartti-kattojen alle asennettiin aluskatteet talkoilla itse. Yhtiössä asuu toimeliasta väkeä ja yksi asukkaista on jopa kattoammattilainen.

Mitä pitemmälle 2010-lukua päästiin, sitä silmiinpistävämmin vanhalta As. Oy Länsikielon rakennusten Vartti-katot alkoivat näyttää. – Katelevyjen alkuperäinen punaruskea väri oli jo varsin kulunut. Viitisen vuotta sitten mietimme kattojen maalaamista, mutta se olisi kyllä pitänyt tehdä jo 10 vuotta aikaisemmin. Niin vanhoille katteille se ei olisi ollut enää kannattavaa toteuttaa, Sironen huomauttaa.

Kaikki kuntoon kerralla

Kun yhtiössä alettiin miettiä kattoremonttia, nousi esille samalla myös ikkunoiden ja ovien vaihtotarve ja ilmanvaihtokoneiden uusiminen. Alkuperäiset betoniportaat kaipasivat myös kunnostusta sekä uusia kaiteita ja pihavalaistuskin haluttiin uudistaa energiatehokkaampiin LED-valaisimiin. – Myös lainan kannalta kaikki projektit oli järkevintä toteuttaa kerralla.

Kunnasta riippuu, tarvitaanko julkisivua muuttavalle kattoremontille toimenpide- tai rakennuslupaa. Vantaalla lupaa ei kattoremonttiin edellytetty, vaikka kattomateriaali ja väri muuttuivat. Ikkunaremonttia varten lupa kuitenkin tarvittiin, sillä ikkunoista jätettiin pois ristikot ja pielien väri raikastui ruskeasta valkoiseksi.

Teräksistä tiilipintaa

Monissa kattoremonteissa kattomateriaalia ei vaihdeta, mutta As. Oy Länsikielossa materiaalinvaihto oli väkisinkin edessä. Valinta kallistui Weckmannin Terästiili 1125 Tosi Leveeseen 0,6 mm:n rakenneteräksestä valmistettuna. Pluralmatta-pinnoitetun katteen väri on grafiitin harmaa. Helppohoitoinen, turvallinen ja tyylikäs kate kestää katolla vuosikymmeniä. Tavanomaista paksumpi 0,6 mm:n rakenneteräs kestää painumatta vaikkapa huoltokäyntejä katolla eikä vastaavaa tuotetta ole markkinoilla muilla teräskatevalmistajille.

Taloyhtiön hallituksessa vaihtoehtona oli myös alkuperäistä muistuttava tumman punainen, mutta harmaan katsottiin sopivan julkisivuväritykseen paremmin. Värivalinta oli helppo tehdä, sillä naapuriyhtiöiden rakennusten katoilta löytyi sekä punainen että harmaa versio.

Suomen KattoCenterin tarjous oli kohdallaan ja työhön päästiin juhannuksen alla. Kaikkiaan 1300 m2:n kattourakka valmistui jo heinäkuun lopussa, vaikka luovutus oli sovittu elokuun loppuun. Kattotöissä oli kerrallaan 2-4 kattoasentajaa. Kesäsäät suosivat kattotöitä. – Aloituskokous tosin pidettiin vesisateessa. Itse asiassa vettä saatiin aina vain työmaakokousten aikaan, naurahtaa Tatu Koivunen Suomen KattoCenteristä.

Suomen KattoCenterin kokeneet kattoasentajat hallitsevat asbestia sisältävien katelevyjen purkamisen turvallisesti. Koska katelevyn ikää ei ole helppo arvioida, kaikkia tällaisia katelevyjä on käsiteltävä kuin niissä olisi asbestia. Ne eivät saa rikkoutua ja asbestijäte on toimitettava kaatopaikalle viranomaisohjeiden mukaan asianmukaisesti hävitettäväksi. Levyjen sisältämä pitkäkuituinen asbesti ei ole hengitykselle vaarallista, mutta levyt on silti pyrittävä irrottamaan niitä rikkomatta.

Rakenteet kuntoon ja lisää eristettä

Kun kattorakenteet oli saatu esiin, ne käytiin huolella läpi. Suurempia ongelmia löytynyt. – Kattoremontti tehtiin selvästi oikeaan aikaan, Koivunen huomauttaa.

Yläpohjiin lisättiin rakennusten energiantehokkuutta kasvattamaan 300 mm puhallusvillaa. Urakkaan kuuluivat myös palokatkojen rakentaminen sekä uudet läpiviennit, sadevesijärjestelmät, lumiesteet, kattosillat koko harjamitoille sekä kattotikkaat ja pellitykset. Räystäille asennettiin tuulenohjaimet ja välipohjan tuuletusta lisättiin ylimääräisillä läpivienneillä.

Kaikkiaan rakennusten kesäinen peruskorjaus tuli maksamaan n. 250 000 euroa, josta kattoremontin osuus oli n. 130 000 euroa.

As. Oy Länsikielon peruskorjaus oli kaikin puolin hyvin sujunut projekti ja erityisesti kattoremontti toteutettiin ongelmitta, asukkaiden elämää liiemmälti häiritsemättä ja jopa aikataulua huomattavasti nopeammin. Sironen sanoo, että harvoin näkee niin vaivatta sujunutta projektia. Katot ovat kauniit ja asukkaat ovat olleet lopputulokseen tyytyväisiä.

Jäljellä on enää ilmanvaihdon tasapainotus, sitten yhtiössä voidaan vetää henkeä remonttien suhteen vielä pitkään.

Pyydä tarjous kattoremontista

Miten valita oikea katto?

Katon kaltevuus vaikuttaa kattomateriaalin ja -profiilin valintaan.